Zelené potraviny a chudokrevnost

12.07.2012 08:36

V každém lidském těle koluje 5,5 - 6 litrů krve. Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenos kyslíku. Bez něj není života. Ten se naváže na červené krevní barvivo - hemoglobin a červené krvinky jej pak transportují po těle. V důsledku nedostatku hemoglobinu dochází k poklesu zásobování orgánů a svalů kyslíkem. Tělo pak na tento nedostatek odpovídá zrychleným dechem a srdeční frekvencí, což způsobuje vyčerpání a únavu.

  • nedostatek železa, vitamínu B12 a kyseliny listové - toto způsobuje poruchu tvorby červených krvinek
  • tělo likviduje krvinky, které v sobě nesou špatné krevní barvivo
  • krvácení - jak vnější tak skryté (nejčastěji do zažívacího traktu)

Projevy:

  • výrazná bledost, únava, zrychlený dech a srdeční frekvence
  • nechutenství, obtíže při polykání, zácpa či průjem, u žen slabší menstruace
  • horší hojivost ran
  • snížená tělesná výkonnost a mohou se vyskytnout i známky srdečního selhávání

Možnost léčby:

V první řadě samozřejmě vypátrání a odstranění příčiny. Pokud nelze vyvolávající příčinu odstranit, či než dojde k dosažení uspokojivého stavu, je vhodné organismu pomoci:

  • doplnit železo - dospělý člověk 200-300 mg denně, děti 5 mg/ 1kg váhy
  • doplnit vitamín B12 a kyselinu listovou
  • doplnit tyto potřebné látky prostřednictvím zelených potravin. Pokud se podíváte na následující chemické vzorce, můžete vidět stejnou stavbu hemoglobinu a chlorofylu. Jediným rozdílem je centrální prvek - železo - hořčík.

Zelené potraviny vám mohou s problémem chudokrevnosti pomoci. Pokud se podíváte do tabulek na těchto stránkách, zjistíte následující. Chlorella pyrenoidoza obsahuje mimo jiné vitamín B 12, chlorofyl a železa dokonce 20-30krát více než špenát. Mladý ječmen obsahuje kyselinu listovou a železo v organickém vázaném stavu, které na rozdíl od redukovaného železa nepůsobí zažívací potíže