Ječmen vs léto

Mladý ječmen, léto a popáleniny

Dr.Hagiwara popisuje vlastní zkušenost s léčbou těžkého kožního zánětu, který si způsobil vařící vodou: "Díky neopatrnosti jsem se opařil a způsobil si velice bolestivé zranění. Všichni známe mokvající puchýře a pálivá muka při tomto druhu poranění. Z dřívějších zkušeností jsem věděl, že se mi podobné úrazy těžce hojily a proto jsem si rozsáhlou popáleninu potíral šťávou mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu než obvykle a nebyla provázena dlouhotrvající bolestí. Po této vlastní zkušenosti jsem týmu výzkumníků zadal úkol testovat šťávu z mladého ječmene na různé druhy kožních nemocí, včetně popálenin způsobených letním sluncem." Dnes je Mladý ječmen nejrozšířenějším zeleným nápojem na světě a je používána i jako zelené letní tonikum chránící pokožku proti slunci.V Belgii a v severních zemích užívají Mladý ječmenv letních měsících světlovlasí lidé se špatnou pigmentací kvůli lepšímu opalování.

V západních zemích (hlavně v USA) je užívání mladého ječmene ve formě rozpuštěného prášku běžné i ve zdravých jídelnách. Rovněž vám personál jídelen listy mladého ječmene (skladované v mrazácích) nadrtí a vylisuje přímo před očima. Tyto zelené nápoje osvěží, občerství a plní obzvláště v létě ochranou roli proti negativním vlivům slunečního záření. Především ženy ve světě utratí miliardy dolarů za ochranné kosmetické přípravky. I přes investované peníze zjišťují, že díky přemíře slunění pleť stárne a trpí. Je to díky oxidaci a známým volným radikálům vznikajícím při slunění v pokožce. Pokud při vystavování se slunci i jiným zdrojům záření nemáme ve stravě dostatek antioxidačních látek - pleť stárne a trpí i přes sebedražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: "bez antioxidantů pleť při opalování žlukne, stejně jako máslo ponechané na slunku." Tomuto jevu se bráníme vnějšími i vnitřními obrannými liniemi. Vnějšími "zákopy" myslíme pobyt ve stínu, zahalení se oděvem, ochranu opalovacími krémy ... . Vnitřními "zákopy myslíme přirozenou buněčnou a molekulární antioxidační ochranu. Ta je nejdůležitější. Nedovolte imunitnímu systému vyčerpat vojsko složené z molekul antioxidačně působících látek! Zelené nápoje jsou nejpřirozenějším zdrojem "vnitřní ochrany". Ministerstvo zemědělství v USA v doporučení z r.1995 uvádí: "Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronickými chorobami."

Z hlediska významu ochranného působení nelze nadsadit jednotlivé složky rostlin nad druhé, protože působí v zájemné synergii, ale pro příklad uveďme ochranné působení chlorofylu. Ten se v mladém ječmeni podle Barbary Simonsonové chová jako "kondenzátor sluneční energie a na znovuoživení těla působí jako "elektrický proud". Dr.Swope píše o chlorofylu, že se "zelená krev rostlin v našem těle mění na červenou". Je pozoruhodné, že naše krevní barvivo - hemoglobin má stejnou strukturu jako zelené barvivo rostlin - chlorofyl (kromě ústředního prvku - v chlorofylu je magnezium, v hemoglobinu železo). Bez chlorofylu by sluneční svit nebyl darem, ale smrtelnou zbraní vesmíru. Díky chlorofylu zeleň přežívá a "dýchá". Přísun chlorofylu z zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran a popálenin a brání zánětům a infekcím. Zelená šťáva také prokazatelně brání před rentgenovými paprsky i jinými škodlivými druhy záření. Při dostatečném užívání Mladý ječmen budeme mít dostatek "vnitřní ochrany" a při rozumném opalování pro nás Slunce zůstane hřejivým přítelem. Rovněž obsah dalších antioxidantů (např. beta karoten) přispívá k ochraně naší pleti při slunění. Pro světlejší severské typy osobností (především pro nordiky a baltiky) platí následující rady a dávkování ve zvýšené míře.

Konkrétní letní rady:

  • V létě užívejte Mladý ječmen min. 1 x denně, nejlépe ráno, nalačno.
  • Pokud se sluníte, pijte Mladý ječmen min. 3 x denně, ráno, v poledne a večer, vždy nalačno.
  • Pokud jste se hodně opalovali, případně se i spálili - zvyšte pitný režim dvojnásobně (6 x denně). Pokožka k regeneraci potřebuje obrovská množství ochranných a stavebních látek.
  • Již postižená, spálená místa jemně potírejte a zvlhčujte roztokem Mladý ječmen kolikrát jen budete moci. Roztok Mladý ječmen není mastný a umožňuje pokožce na rozdíl od krémů lepší dýchání (!).
  • Pokožku roztokem z Mladého ječmene průběžně osvěžujte - např. na koupališti, při slunění, na výletě, při práci na zahradě ... Mladý ječmen rozpusťte a přeceďte do nádobky s rozprašovačem. Roztok ale barví a proto postřikujte, či potírejte opatrně, aby nedošlo k zabarvení oděvu, či k "rozmnožení vodníků v Čechách ".

Upozornění - poškození pokožky jakýmkoliv zářením jsou velice nebezpečná. Projeví se negativně nejen esteticky, ale jsou i příčinou nejnebezpečnějšího druhu rakoviny - melanomu. Péče o pokožku - a to nejlépe preventivní, není pouze kosmetickou, ale především zdravotní záležitostí!

Autor: MUDr Pavel Šácha, zdroj: www.celostnimedicina.cz

Články a zajímavosti

Neplodnost a zelené potraviny

18.07.2012 14:28
Zelené potraviny, Chlorella Pyrenoidosa GW a Mladý ječmen GW - neplodnost. Jak plyne čas a stále více uživatelů má pozitivní zkušenosti s užíváním zelených potravin, objevují se postupně nové a nové poznatky a souvislosti. Jedním z posledních zjištění je, že se objevují početí...

Zelené potraviny a kosmetika

18.07.2012 14:24
Zdravá pleť potřebuje kvalitní čištění, tonizaci, výživu, hydrataci a ochranu. Výživa a oxidační ochrana je především v rukou stravy. „Green foods“ - zelené potraviny jsou garantem její kvality. Lze jimi nahradit i jedno denní jídlo, jsou tedy otázkou výběru. Green foods – světový...

Výživa dětí a zelené potraviny

18.07.2012 14:20
Jakmile zelená miminka povyrostou a jsou postupně přikrmována, je možnost začít jim podávat i zelené potraviny. Je to totiž to nejlepší, co po mateřském mléku mohou dostat. Je dokázáno, že v ženském těle (stejně tak jako v mužském) je vysoký obsah nejrůznějších škodlivin.Jejich počet a...

Zelené potraviny a akné

18.07.2012 14:14
Když akné nás životem provází... Akné, česky trudovina, je vždy spojováno s obdobím dospívání a pohlavního dozrávání, kdy probouzející se hormony v našem těle vítězí nad zdravým rozumem a soudností a naše nejbližší okolí má co dělat, aby tuto situaci, spolu s námi, ve zdraví přestálo. Ne vždy...

Přínos zelených potravin v období těhotenství a kojení

18.07.2012 14:08
Pokud Mladý ječmen GW či Chlorellu Pyrenoidusu GW již dlouhodobě užíváte ještě před početím, máte jistotu, že většina škodlivin je z Vašeho organismu již odstraněna a užívání zelených potravin během těhotenství i kojení nepřerušujte. Zelené potraviny dokonale nahrazují různé multikomplexy...

Pravěká řasa jako zázračná potravina

18.07.2012 14:02
Chrání před rakovinou i obezitou Chlorella je jednobuněčná zelená mikrořasa obsahující vitamíny a minerály. Je mimo jiné skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny.    Chlorella, která roste ve sladkovodních...

Zelené a stres

17.07.2012 21:56
Choroby mají svůj původ v nezpracovaném stresu Dnes se domníváme, že choroby mají svůj původ v nezpracovaném stresu. Za stresové situace organismus vylučuje hodně adrenalinu a noradrenalinu. Aby se organismus nedostal do hormonální nerovnováhy, mělo by v této chvíli dojít k fyzické aktivitě...

Časopis Máma a já

12.07.2012 10:02
V časopise Máma a já - červnové číslo 2012, byl otištěn úžasný článek o zelených potravinách. Naskenovaný článek je k nahlédnutí zde (nutno otevřít celé téma Časopis Máma a já): strana 1  strana 2   

Zelené potraviny jako antioxidanty

12.07.2012 08:38
Volné radikály způsobují nemoci Vysoce reaktivní molekuly nazývané "volné radikály" spolupůsobí s buněčnými komponenty a vyvolávají abnormální změny struktur. Tyto změny mohou neopravitelně poškodit buňky a - pokud nejsou neutralizovány - škody způsobené volnými radikály mohou vést k vážným...

Zelené potraviny a chudokrevnost

12.07.2012 08:36
V každém lidském těle koluje 5,5 - 6 litrů krve. Jednou z nejdůležitějších funkcí krve je přenos kyslíku. Bez něj není života. Ten se naváže na červené krevní barvivo - hemoglobin a červené krvinky jej pak transportují po těle. V důsledku nedostatku hemoglobinu dochází k poklesu zásobování orgánů...
1 | 2 >>