NEJen zelené potraviny Green Ways

Michaela Vohlídalová

Vinohrady 144
277 42 Obříství
777 731 841
michaela@masazeesme.cz

Zelené a stres

17.07.2020 21:56

Choroby mají svůj původ v nezpracovaném stresu

Dnes se domníváme, že choroby mají svůj původ v nezpracovaném stresu. Za stresové situace organismus vylučuje hodně adrenalinu a noradrenalinu. Aby se organismus nedostal do hormonální nerovnováhy, mělo by v této chvíli dojít k fyzické aktivitě (zvíře okamžitě peláší do bezpečí - hormony, které se vyplavily, mají šanci být zužitkovány). Naproti tomu lidé ale chodí do zaměstnání, místo aby si zaběhali, aby se v těle dostatečně zužitkoval adrenalin. Adrenalin a noradrenalin způsobují zužování periferních cév, dochází tak ke zvýšení krevního tlaku, zvýšení prokrvení mozku a svalů na základě reflexní reakce. Vzniká hyperaktivita, která je bohužel zakončena křečovitostí. V tu chvíli se začne v těle nadměrně hromadit kyselina mléčná.

Kyselé prostředí je živnou půdou pro parazity, plísně, viry a podobně.

Je-li člověk v pohodě, spokojený, šťastný a život ho baví, jsou tito paraziti v neaktivním stavu. Ve stresové situaci, při níž se nedá ihned adekvátně reagovat (nejléoe kvalitním fyzickým pohybem), se tělo překyselí. To akvivuje plísně a ostatní parazity. Tak i malý nezpracovaný stres může vyvolat překyselení organismu.

Překyselení se může projevit i v klidových situacích psychickou nevyrovnaností, značnou únavou během dne bez reálné příčiny, v noci naopak nespavostí, probouzením se, častým chozením na záchod a podobně. Mohou se objevit tmavé kruhy po očima, ekzém, akné, pupínky, lišej, opary, mohou praskat koutky úst, tvořit se bradavice, ječná zrna a podobně. Mohou nastat zažívací potíže, zácpa nebo naopak průjem, hemoeroidy, problémy s močovýcm měchýřem a výkyvy váhy.

Reakce na stres se však u každého jedince a případ od případu liší.

Správné hodnoty pH mají být lehce na alkalické straně, a to 7,0-7,4. Proti překyselení je vhodně, kromě jiného , užívat roztok podle Kirjuchina, sestávající z 1 dílu čisté jedné sody a 2-3dílů 100%javorového sirupu. Směs v hrnečku vložíme do vařící vodní lázně a mícháme po dobu 5 minut. Při přípravě by měla být směs udržována při telotě 70stupňů. Užívají se 3 čajové lžičky denně při tělesné hmotnosti 70 kilogramů. K tomu přidáme Chlorellu a Mladý ječmen, které ve velké míře upravují hodnoty Ph do normálu.

Důležitý je také pohyb, dostatek pohybových aktivit a vhodná strava s dostatkem hořčin. Z ní je třeba vyřadit cukr, omezit množství masa, jíst dostatek brambor, spoustu zeleniny. A také jíst v klidu, dobře kousat a žvýkat, nejíst hltavě, nepřejídat se, nejíst pozdě večer a dbát na dostatek tekutin.