NEJen zelené potraviny Green Ways

Michaela Vohlídalová

Vinohrady 144
277 42 Obříství
777 731 841
michaela@masazeesme.cz

Pravěká řasa jako zázračná potravina

18.07.2012 14:02

Chrání před rakovinou i obezitou

Chlorella je jednobuněčná zelená mikrořasa obsahující vitamíny a minerály. Je mimo jiné skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny.   

Chlorella, která roste ve sladkovodních vodách v Asii a v Austrálii, je také výbornou volbou pro děti, které příliš neholdují zelenině.

Kandidát na super potravinu

Její využití je velmi rozsáhlé. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý. Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol. Navíc je plná antioxidantů, obsahuje více kyseliny nukleové než jakákoli jiná potravina a pomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů.Nejnovější japonský výzkum odhalil, že tato orientální řasa by mohla pomoci bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita a srdeční onemocnění.Západní medicína přitom chlorellu dosud prakticky ignorovala, ale dnes i američtí vědci opěvují účinky chlorelly a profesoři z Carnegie Institutu ve Washingtonu požadují, aby byla zařazena mezi takzvané super potraviny.Řasa se už v několika zemích včetně Velké Británie používá při léčbě pacientů s rakovinou. Nadia Bryonová, britská terapeutka z Breast Cancer Haven charity, která poskytuje souhrnnou péči pro ženy s rakovinou prsu, řekla deníku Telegraph: "Jsme bombardováni chemikáliemi z pesticidů a fungicidů, chlorella je pomáhá dostat z těla ven."

Pomáhá v boji s rakovinou

Studie jihokorejských vědců odhalila mocné protirakovinové schopnosti chlorelly včetně schopnosti opravit poškozené DNA a ovlivnit genovou expresi. Jejich nejdůležitějším zjištěním bylo, že karotenoidy obsažené v chlorelle by mohly být používány jako prevence rakoviny u lidí.

Další protirakovinové účinky prokázal výzkum, jehož výsledky se objevily v International Journal of Food Sciences and Nutrition v lednu 2008. Podle této studie chlorella dokáže potlačit enzym, který vede k zahájení rakoviny a bolestem, které ji provázejí.

Jiná studie zkoumala účinky chlorelly při rakovině prsu, kdy byl nádor transplantován myším, které byly nejdříve krmeny chlorellou. Výsledkem bylo 70 procent přeživších hlodavců.

Léčbou rakoviny se zabývala i studie patnácti pacientů se smrtelným nádorem, kteří byli léčeni vysokými dávkami chlorelly, někdy v kombinaci s chemoterapií a ozařováním. Bylo zaznamenáno zlepšení jejich zdravotního a imunitního stavu a během dvou let přežilo 40 procent pacientů v porovnání s obvyklou hodnotou 10 procent přeživších.

Posiluje imunitní systém

Podle odborníků chlorella zvyšováním krevního průtoku rovněž snižuje možnost nahromadění krevních destiček, které může způsobit krevní sraženinu.Imunitní systém se oslabuje také stresem a chlorella podle vědců dokáže chránit funkci důležitých imunních buněk i při nadměrné stresové zátěži.Chlorella je plná dostupného chlorofylu, kterému se někdy také říká krev rostlin. Chlorofyl neutralizuje toxiny a škodlivé látky ze znečištěného životního prostředí a pomáhá krvi předat kyslík do všech buněk a tkání. Plně okysličené buňky přitom nejsou vhodným prostředím pro rakovinu.

Funguje jako účinný očišťovač

Chlorella patří mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z těla ven. Zároveň tím podporuje vyprazdňování.To, že chlorella přežila dvě miliardy let, dokazuje, že má opravdu skvělou ochranu proti jedům. Toxiny jako DDT, PCB, rtuť, kadmium a olovo zůstávají v životním prostředí dlouhou dobu a rozpadají se jinak velmi pomalu.Nebezpečné dioxiny se také akumulují v mateřském mléce kojících žen. Vědci v Japonsku analyzovali hladiny dioxinu v mateřském mléce a v krevních vzorcích od 35 těhotných žen. Osmnáct žen bralo chlorellu během těhotenství. Toxické protihodnoty byly značně nižší v mateřském mléce žen, které braly chlorellu.Další studie na myších, jejíž výsledky se objevily v Food Chemistry Toxicology v červenci 2008, dokázala, že léčba chlorellou snižuje hladinu olova v krvi a tkáních, kompletně obnovuje normální hodnoty zdravého tuku v játrech a rovněž snižuje abnormálně vysoké hodnoty tuku v plasmě.Japonští vědci doporučují jíst chlorellu při každém jídle, které může obsahovat těžké kovy, jako jsou například pokrmy z ryb. Chlorella se rovněž osvědčila při zákroku odstraňování zubních plomb obsahujících rtuť.

Udržuje zdravý cévní systém

Podle některých studií také chlorella poskytuje důležité živiny, které podporují zdravé cévní funkce. Dávka 10 tisíc miligramů chlorelly denně pomohla 25 procentům účastníků studie upravit zvýšený krevní tlak a udržet ho v normální hodnotě.Vyhodnocení složení krve při studii na zvířatech navíc ukázalo zlepšení antioxidačních funkcí v cévním systému stejně jako vyšší množství bílkoviny arginin, která pomáhá podporovat cévní uvolňování.

Autoři: pro iDNES.cz·                                 Marcela Svobodová